Team Finland U21 -otteluraportit

Team Finland U21

Lasse Leinonen (C) Marko Liuksiala

Lasse Leinonen valaisi Team Finland U21:n tavoitteita ja tarkoitusta Jenni Andrejevin tekemän haastattelun muodossa.

Leinosen sanojen mukaan U21-maajoukkueen tavoite on saada nuoria pelaajia kehittymään rullakiekkoilijoina ja antaa heille paremmat mahdollisuudet saada peliaikaa. Sen tarkoitus on luonnollisesti palvella myös miesten maajoukkuetta tuottamalla sinne lisää lahjakkaita pelaajia. Joukkueeseen on lähinnä valittu SM-liigaa pelaavia 1996–1991 -syntyneitä pelaajia. Heille haetaan lisää pelikokemusta, koska kaikissa joukkueissa he eivät pääse pelaamaan tarpeeksi kehittyäkseen kunnolla.

Tulevaisuudessa myös muihin Pohjoismaihin kerätään vastaavat joukkueet. Sellainen on jo Ruotsissa ja sitä rakennetaan myös Tanskaan, Norjaan ja Latviaan. Näiden maiden kesken on tarkoitus pelata jonkinlainen Scandinavian Cup jo ensi kesänä. Paikaksi tulee mahdollisesti Suomi tai Ruotsi.

Kohderyhmäksi näihin peleihin valittiin alle 21-vuotiaat sen takia, että sen piiriin kuuluisi mahdollisimman laajasti pelaajia. Rullakiekko on kuitenkin Suomessa vielä sen verran pienimuotoista, ettei pääsarjatason nuoria pelaajia löydy kovin paljoa. Aluetta on kuitenkin jouduttu näihin peleihin rajaamaan, että matkustaminen pelipaikoille pysyisi kohtuullisena ja siksi esimerkiksi Kuopiossa olevia nuoria ei ole tänä vuonna mukana ryhmässä. Joukkueen pelaajien valinnoista ovat vastanneet Leinonen itse sekä Esa Taka-Prami.

Tämä asia on hoidettu hienosti, joukkueella oli pakasta vedetyt pelipaidat jo Tampereella ja niitä täydentämään oli Tikkurilan peleissä myös teemaan sopivat t-paidat ja shortsit.

Ensimmäisen pelin jälkeen Leinonen vaikutti oikein tyytyväiseltä pelaajien esitykseen. Peli alkoi hänen mukaansa kulkemaan ja jokainen pelaaja alkoi hakea kunnolla omaa rooliaan ja sitä kautta myös ketjut alkoivat rakentua. Kukaan ei kuulemma valittanut, vaikka peliaikaa ei välttämättä kaikille kertynyt edes yhtä paljon, kuin seurajoukkueissa, koska pelaajia oli niin paljon. Kun ottaa huomioon, että vastassa oli yksi SM-liigan kovimmista joukkueista ja nuoret pelasivat vasta ensimmäistä kertaa yhdessä, ei lopputulokseen voinut olla kuin tyytyväinen. Sen pohjalta heidän oli hyvä lähteä pelaamaan Australiaa vastaan, että pelistä muodostuisi kunnon taistelu.

Parannettavaa jäi lähinnä ketjujaossa, seuraavaan peliin ketjut on helpompi muodostaa. Myös taktinen puoli tulee saamaan kohennusta, että jokainen tietää miten peli pelataan, kun kyseessä on kuitenkin nuori joukkue, jolla on valtavasti vauhtia ja intoa. Hyvältä peli kuitenkin Leinosen mukaan näytti, eikä kukaan pelaaja ollut sellainen, että pitäisi ehdottomasti jättää pois ryhmästä vaan päinvastoin kaikille voisi antaa lisää peliaikaa ja vastuuta.

Tikkurilaan lähtevä ryhmä muuttuu sen verran, että muutama Koovee Rollersin pelaajista ei päässyt lähtemään sinne. Sen sijaan Pirateksesta tulee yksi pelaaja lisää, joka ei päässyt Tampereelle. Hyvä ryhmä oli kuitenkin luvassa myös sinne.

 

Pahalampi – Team Finland U21 13-7

Tällä ryhmällä Team Finland U21 esiintyi Tampereella. (C) Marko Liuksiala

Perjantaina Hakametsän rullakiekkopyhätössä kohtasivat Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkue ja Pahalampi. Raportoinnin hoitaa Antti Kangas

Ottelun alku oli Pahalammen hallintaa ja joukkue iskikin avausmaalin ajassa 1:43. Maalin viimeisteli Antti Kovero maalin edestä. Alle minuutti tästä ja Pahalammen Tuomas Viitanen laukoi numeroiksi 2-0. Näiden kahden maalin jälkeen Suomi ryhdistäytyi ja Saku Vuori olikin lähellä tehdä kavennusmaalin. Tämän jälkeen Pahalampi hallitsi jälleen peliä ja Timo Ruuska oli lähellä ilmaveivata joukkueensa 3-1 johtoon. Kiekko ei kuitenkaan löytänyt tietään maaliin. Hetki ennen ottelun puoliväliä Suomen Teemu Lepaus sai jäähyn korkeasta maalista. Pahalampi ei saanut ylivoimaansa kunnolla pyörimään ja Suomen Jasu Vuori pääsikin viimeistelemään joukkueensa ensimmäisen maalin läpiajosta. Maalin jälkeen peli palasi jälleen Pahalammen hallintaan ja joukkue iski minuutin sisään kaksi maalia. Maaleista vastasivat Jimi Palanto ja Antti Kovero. Pahalammen neljännen maalin jälkeen Suomi ryhdistäytyi ja tuli reilussa minuutissa tasoihin. Ensin Vili Palola viimeisteli 4-2 osuman hienon nousun jälkeen. Tämän jälkeen Ronni Huusko laukoi numeroiksi 4-3 ja puoli minuuttia myöhemmin Otto Nieminen laukoi 4-4 tasoitusmaalin rystyltä. Erän lopussa Pahalammen Juha Hautamaa sai vielä tilaisuuden viedä joukkueensa johtoon, mutta ei onnistunut viimeistelemään maalia.

Toinen erä alkoi vauhdikkaasti ja Pahalampi pääsi monta kertaa yrittämään johtomaalia läpiajoista. Suomen maalilla Niklas Nordlund kuitenkin hoiti tehtävänsä hyvin. Erän puolivälissä Antti Kovero lähti istumaan jäähyä koukkaamisesta. Suomen ylivoima pyöri erinomaisesti ja Vili Palola laukoi joukkueensa Olli Henrikssonin syötöstä 4-5 johtoon tulisella lyöntilaukauksella. Erän loppu loppu oli tasaista j toiselle erätauolle lähdettiin Suomen johtolukemissa 4-5.

Niklas Nordlund teki parhaansa U21-maalilla ja häntä avitti hyvin pelannut Vili Palola. (C) Marko Liuksiala

Pahalampi vaihtoi kolmannen erän alussa maalivahtia. Maaliin Pyry Lahden tilalle luisteli Samuli Laine. Erän alku oli jälleen Pahalammen hallintaa ja Ossi Pellinen laukoi tasoituksen kun erää oli pelattu 2 minuuttia. Vain minuutti tästä ja Suomi siirtyi jälleen johtoon. Maalin viimeisteli sekavan tilanteen jälkeen Otto Nieminen. Erän puolivälin jälkeen Pahalampi ryhdistäytyi ja teki kolme maalia. Jimi Palanto viimeisteli kahdesti ja Ossi Pellinen kerran.

Neljäs erä alkoi Suomen osalta kehnosti kun Timo Ruuska vei joukkueensa 9-6 johtoon erän ensimmäisellä minuutilla. Suomi ei kuitenkaan lopettanut taistelua vaan kavensi luvuiksi 9-7 kun erää oli pelattu kolme minuuttia. Tämän jälkeen Pahalampi kuitenkin meni menojaan iskien vielä neljä maalia. Ensin Ossi Pellinen laukoi ranteella numeroiksi 10-7 ja reilu minuutti myöhemmin Markus Kallio viimeisteli upealla rystylaukaukauksella lukemiksi jo 11-7. Tämän jälkeen Niklas Nordlund luisteli pois maalilta ja maalille luisteli Leevi Saari. Maalivahdinvaihdon jälkeen Suomi ryhditäytyi, mutta Samuli Laine Pahalammen maalilla piti joukkuettansa pystyssä hienoilla torjunnoilla. Erän lopussa Jimi palanto ja Timo Ruuska tekivät vielä maalit mieheen ja ottelu päättyi lukemiin 13-7.

Marko Liuksialan kuvakooste ottelusta

Jarno Urmaksen kuvakooste ottelusta
Ottelun parhaat pelaajat:

Pahalampi

1. Antti Räikkönen

2. Antti Kovero

3. Samuli Laine

 

Team Finland U21 (valinnan teki Hanna Pöntinen)

1. Vili Palola

2. Otto Nieminen

3. Niklas Norlund

 

Otto Nieminen

Joukkueen nuorimpiin kuuluva Otto Nieminen päätyi vastaamaan muutamaan kysymykseen. (C) Marko Liuksiala

Ikä?

– 16

Oma joukkue?

– Pepe Rollersi

Osaatko mitenkään veikata miks sut on valittu kolmen parhaan joukkoon tästä joukkueesta?

– Jaa-a… Varmaan maalin teon takia. En tiiä!

Osaatko veikata ketä muuta siihen valittiin sun lisäks?

– Eka molari pelas aika hyvin, vaikka tulikin maaleja… (Niklas Nordlund, joka myös oli kolmen parhaan joukossa.)

Miten peli suju joukkueelta?

– Välillä oli ihan hyvää, mut välillä oli vähä huonoo.

Miten peli meni sulta iteltäs?

– No ihan hyvin… Sain pari maalii siihen ja sillei. Lopus sit tuli pari miinusta, se vähä oli… Iha ok peli!

Miltä tuntu kun kentällä ei ollukkaan niitä tuttuja ketjukavereita, vaan oli vieraita ihmisiä?

– No ei se hirveen vaikeeta ollu. Siinä oli itse asiassa pari seurakaveria oli aika paljon mun kans sillai… Ni tota oli se vähä tiekkö erilaista, mut kyl se ihan hyvin lähti rullaan se peli…

 

Team Finland U21 – Australian maajoukkue

Nämä joukkueet kohtasivat Tikkurilassa. (C) Elina Kuivalainen

Suomen maalilla aloitti Pyry Lahti Pahalammesta. Jenni Andrejev pahoittelee vilpittömästi sitä, että suurin osa Australian pelaajien nimistä meni ohi, mutta raportista hän kuitenkin vastaa.

Erä alkoi varsin vauhdikkaasti ja tilanteita syntyi tasaisesti molempiin päihin. Lahti teki tärkeitä torjuntoja ja piti Pikkuleijonat hyvin pelissä mukana. Ensimmäinen todellinen maalipaikka tarjoutui Simo Pasoselle, jonka laukaus ei kuitenkaan löytänyt tietään maaliin saakka. Mikko Leinonen esitti vahvoja otteita Australian puolustusalueella, sillä seurauksella, että Australialle vihellettiin ensimmäinen jäähy kiinnipitämisestä. Ylivoima pyöri kyllä hyvin, mutta ei tuottanut lisäosumia. Jäähyn loppupuolella Pasonen törmäsi pahannäköisesti australialaisen kanssa ja loukkasi kättään, mutta pystyi kuin pystyikin jatkamaan ottelua. Seuraavan vauhdikkaan tilanteen jälkeen Jasu Vuori sortui koukkaamaan ja päätyi siksi rangaistusaitioon 1,5 minuutiksi. Ylivoiman vaarallisimmasta paikasta vastasi vajaalukuinen U21, kun Mikko Levonen pääsi läpi puolustuksesta, mutta laukaus epäonnistui vähän. Australian ylivoima oli verkkaista eikä tuottanut osumia vaan heti jäähyn päätyttyä seuraava Australian pelaaja joutui istumaan rangaistusta kampituksesta. Näin ollen ensimmäinen erä päättyi maalittomana.

Toinen erä alkoi siis Suomen ylivoimalla, jota Juuso Halmeenmäen kenttä pyöritti hyvin. Australia pääsi purkamaan tilanteen ja kesti alivoiman, mutta juuri kun jäähy päättyi, Mikko Leinonen pääsi tekemään Suomen avausmaalin Halmeenmäen ja Ronni Huskon syötöistä. Tätä iloa ei kuitenkaan kauaa päässyt jatkumaan, kun Australia pääsi tasoittamaan ottelun 1-1. Tästä seurasi Australian pyöritystä, minkä Lahti kuitenkin tyrehdytti rauhallisilla torjunnoillaan. Antti Mäkelä pääsi hyvin australialaisten hyökkäyksen väliin, mutta samassa vaihdossa Aki Sauso komennettiin jäähylle korkeasta mailasta. Alivoimalla Suomi kuitenkin pelasi määrätietoisesti, Jasu Vuori karkasi Australialta, mutta ei onnistunut maalinteossa. Jäähyn lopulla Australia oli lähellä mennä ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon, mutta tähän ei Leinonen suostunut vaan survoi toisessa päässä kiekon väkisin Australian maaliin, maalivahdin torjunnan jälkeen. Myös Teemu Lepaus pääsi yrittämään maalin tekoa, mutta sortui liikaan kikkailuun. Jasu Vuoren syöttö löysi hyvin Leinosen, mutta Australian maalivahti onnistui täpärästi torjumaan. Suomelle siunautui vielä muutamia hyviä maalipaikkoja, mutta seuraavasta maalista kuitenkin vastasi Australia, kun Suomella oli vaihto kesken Australian pelaaja onnistui nostamaan kiekon kauniisti maalin kattoon. Sama pelaaja vei hetkeä myöhemmin Australian 2-3 –johtoon. Tästä Suomi kuitenkin sisuuntui ja Pasosen laukaus meni vain hiukan yli maalin. Tämän enempää maaleja ei tässä erässä kuitenkaan nähty.

Kolmannen erän alussa molemmat joukkueet vaihtoivat maalivahteja ja Suomen maalille luisteli Leevi Saari. Erä ei kuitenkaan kauaa kerinnyt vanheta kun Australia meni menojaan tekemällä kolme maalia, Saaren ollessa tilanteissa voimaton. Erän puolivälissä Max Taka-Prami komennettiin 1,5 minuutin jäähylle. Australian ylivoima pyöri kauniisti, mutta se jäi kuitenkin tehottomasti. Halmeenmäki pelasi seuraavassa vaihdossa hyvin varmaotteisesti ja otti kiekon tehokkaasti pois Australialta. Saarelle kertyi erän lopulla hyviä torjuntoja, eikä erässä nähty enempää maaleja.

Viimeisen erän alussa Pasonen onnistui nappaamaan kiekon hyvin itselleen, mutta yritys epäonnistui. Sen jälkeen oli Australian vuoro päästä yrittämään maalintekoa, mutta tämän yrityksen Saari kesti. Mäkelän syöttö löysi Sauson, mutta Sauson syöttö Lepaukselle epäonnistui ja hän menetti kiekon Australialle, joka käänsi pelin vauhdilla, mutta Saari torjui yrityksen. Sitten Ville Halosen onnistui ottaa kiekko itselleen, mutta jättö epäonnistui ja erän puolivälissä Australia teki jo seitsemännen osumansa, kun kiekko meni niukasti ohi Saaren torjunnan. Sitten oli Leinosen vuoro yrittää, hän polki vauhdilla ylös, kiersi maalin ympäri ja syötti vapaaseen tilaan maalin eteen, mutta siellä ei ollut jatkajaa. Reilun yhdeksän minuutin pelin jälkeen Suomi onnistui viimein kavennuksessa, kun Jasu Vuori sai kiekon pikkuveljensä Sakun ja Ville Halosen syötöistä. Tämän jälkeen Australia viimeisteli loppuluvuiksi 3-8. Suomi yritti vielä lopussa tosissaan kavennusmaalia, sen teossa kuitenkaan onnistumatta.

 

Suomen parhaat pelaajat:

1. Pyry Lahti

2. Mikko Leinonen

3. Juuso Halmeenmäki