Suomi voitti USA:n ja jatkaa mitalipeleihin

USA – Suomi 4-5

Tästä jännittävästä ottelusta raportoi Jenni Andrejev ja kokoavan lausunnon antaa totuttuun tapaan Nemo Nokkosmäki. Tähän tärkeään otteluun Suomen maalille luisteli ennakon mukaisesti Juha Taponen, jota vastaan USA:n maalille luisteli Gerald Kuhn. Ensimmäinen erä oli puhdasta USA:n halintaa ja vain Taposen muutama loistava torjunta piti Suomea pelissä mukana. Erän alulla yksi USA:n pelaajista romahti vauhdilla Taposen päälle, mutta tuomarit eivät nähneet tilanteessa rikettä. Onneksi irvistelystä huolimatta Taposen ei käynyt pahemmin vaan hän pystyi jatkamaan ottelua. Ensimmäinen hyvä paikka tuli Suomen osalta Jesse Saariselle, jonka yrityksen Kuhn kuitenkin torjui. Tässä vaiheessa Suomi alkoi viimein heräillä. Siitä ei kuitenkaan ollut paljoa iloa, vaan USA siirtyi johtoon Charles Yoderin maalilla, kun tämä aiheutti Taposelle liian suuren sivuttaisliikkeen ja hän oli torjunnassaan auttamatta myöhässä. Ottelun hallinta pysyi USA:lla, joka jatkoi armotonta myllytystään. Ensimmäisen suomalaisjäähy vihellettiin Tommi Huhtalalle väkivaltaisuudesta, kun tämä puolusti liian innokkaasti Taposta, USA:n pelaajan kaaduttua Taposen päälle. Ylivoima pyöri tehottomasti ja Suomi kesti sen.

Toisen erän alussa Suomi pääsi paremmin mukaan peliin, kun USA:n Jose Cadizille vihellettiin jäähy huitomisesta. Tämä ylivoima ei jäänyt Suomelta käyttämättä vaan sen avausmaali syntyi, kun Camilo Miettisen laukaus painui vastustamattomasti maaliin, Saarisen ohjauksesta, jonka nimiin maali merkittiin. USA jatkoi raivokasta pyörittämistään. Seuraavassa tilanteessa Pellisen syöttö ei aivan tavoittanut Miettistä, mutta USA sortui virheeseen ja Rafael Rodriguez komennettiin jäähylle koukkaamisesta. Ylivoimalla Sami Markkasen syötti kiekon hyvin Huhtalalle ja kiekko pomppi jonkin aikaa vaarallisesti maalin edessä, mutta Teemu Suhonen ei kuitenkaan pystynyt siirtämään sitä maaliin. Vaikka ylivoima pyörikin hyvin, ei se tuottanut lisäosumia. Ylivoimaa oli kuitenkin luvassa lisää, sillä Gregory Thompson sortui koukkimaan ja päätyi jäähylle. Tämän enempää maaleja ei erässä kuitenkaan nähty vaan erätauolle siirryttiin jännittävässä tasatilanteessa 1-1.

Kolmannen erän alku oli täysin Suomen hallintaa, ensin Lasse Lappalaisen laukaus löysi tiensä maaliin, Huhtalan tehtyä täydellistä maskia ja Kuhn oli tilanteessa voimaton. USA yritti heti seuraavissa vaihdoissa raivolla kavennusta, mutta aiemminkin hyvin torjunut Taponen teki kaikki yritykset tyhjiksi. Seuraavaksi maalintekoa pääsi yrittämään Ossi Pellinen, mutta laukaus ei löytänyt tietään maaliin. USA sai kuitenkin tilanteesta seuraavan jäähyn kun Cadiz kampitti maskia tehneen Miettisen nurin. Ylivoima kelpasi Lappalaiselle joka livautti seuraavan yrityksensä Kuhnin längistä sisään. Tähänkin maaliin syöttäjäksi merkattiin Markkanen. Heti maalin synnyttyä Kuhn sortui huitomiseen ja hänen sijastaan jäähyä kärsimään komennettiin Patrick Lee. Tämä jäähy ei montaa sekuntia vanhentunut, kun Markkasen syöttö löysi vapaaksi jääneen Kuuselan, jonka laukaus painui vaivatta maalin perukoille. Tämän jälkeen USA vei taas ottelua miten tahtoi ja koska Taposen patjat liukuivat vain liian hitaasti, Yoder onnistui toista kertaa sujauttamaan kiekon maaliin. Tämä ei kuitenkaan Taposta jäänyt kiusaamaan vaan hän tuntui olevan edelleen loistavassa vireessä ja torjui kaiken. Täpärimmässä tilanteessa kiekko kimposi Taposen torjunnasta ja liukui äärimmäisen niukasti ohi maalin. Seuraavassa tilanteessa Lappalainen syötti kiekon Suhoselle, mutta tämän laukaus oli liian verkkainen. Tilanteesta vihellettiin kuitenkin jäähy USA:n Stephen Campbellille kiinnipitämisestä. Ylivoima maistui jälleen Suomelle, kun Pellinen löysi syötöllään Miettisen, jonka laukaus tuli sopivasti maskin takaa, eikä Kuhn mahtanut sille mitään. USA pyöritti erän lopulla vimmatusti, mutta ei onnistunut kavennuksessa, joten tilanne säilyi 2-5.

Viimeisen erän alussa Jesse Saarinen sai jäähyn poikittaisesta mailasta. Tätä ylivoimaa USA pyöritti ensin aktiivisesti ja teki sen turvin kolmannen osumansa, jonka tekijäksi merkattiin Travis Noe. Seuraavassa vaihdossa Markkanen rakensi Suomelle hyvän tilanteen pyörimällä kentällä kuin mikäkin ja hankkimalla Rodriguesille jäähyn koukkaamisesta. Ylivoimalla Saarinen törmäsi voimakkaasti laitaan kiekontavoittelutilanteessa ja loukkasi itseään, mutta onneksi hän on taistelija ja pystyi jatkamaan ottelua. Tämä alivoiman USA kuitenkin selvitti. Jari Harjumäki esitti vahvoja otteita ja polki yksin läpi, mutta ei onnistunut maalinteossa vaan menetti kiekon viime hetkellä. USA:n seuraava laukaus kilahti tolppaan, mutta voimakas pyöritys jatkui kunnes Suomelta jäähylle komennettiin Miettinen huitomisesta. USA pelasi vahvaa ylivoimaa, mutta Taponen oli maalilla mies paikallaan. Jäähy ei kuitenkaan kerinnyt edes päättyä ennen kuin Lappalainen komennettiin Miettisen seuraksi poikittaisesta mailasta. Markkanen pelasi upeasti myös alivoimalla ja koko ryhmä puolusti niin hyvin, ettei USA päässyt hyödyntämään ylivoimaansa. Tämän jälkeen Noe kuitenkin onnistui maalinteossa jäätyään vapaaksi ja kierrettyään Taposen kyljelleen, jonka jälkeen hänen oli helppo työ pistää kiekko vapaasta tilasta sisään. USA pelasi 4-5 tilanteessa äärimmäisen kiivaasti ja laukoi hanakasti jokaisesta tilanteesta. Pelin lopussa he ottivat vielä maalivahdin pois maaliltaan. Tästä ei kuitenkaan ollut mitään hyötyä vaan Shawn Gawrys komennettiin jäähylle huitomisesta.

Tämän enempää maaleja ei ottelussa nähty ja Suomi voitti ratkaisevan tärkeän neljännen ottelunsa ja jatkaa mitalipeleihin. Lasse Lappalainen palkittiin Suomen parhaana pelaajana.

 

Nemo Nokkosmäen lausunto ottelusta:

”Oli tosi hieno peli, et nytte tehtiin gameplaani tohon, niin kun mä sanoin eilen, Jenkkien peliin ja niin kun mä sanoin, niin luettiin se tos aika tarkkaan tos ennen niin ja onnistuttiin siin just niin hyvin kun tarvittiin, et semmonen puolustustaistelu. Eli tietysti toi taktiikka perustuu siihen, että jokainen jätkä uhrautuu siinä, taistelee ja tarvittaessa vaikka syö sen kiekon ja näin siellä tapahtu tänään. Taponen oli järjettömän hyvä. Se oli, mut et kyl siel oli tietysti muitakin ja nyt me saatiin kato ne ylivoimat toimiin mikä tossa vähän tökki tos matkalla, että tuliks siellä nyt neljä ylivoimamaalii tossa. Nää on niin tärkeitä näissä gameissä. Oikein hyvät fiilikset!

Sit tääl just nyt katotaan tässä, et tossa on just Saksa – Tšekki ja mä luulen, et siel tulee Kanada tai Saksa, tulee vastaan välierässä huomenna. Että täytyy nyt lukee tossa, että miten ne pelaa ja lähtee sit taas siihen. Se on sit taas ihan eri tyyppinen peli, kun tää oli. Et jos on Saksa, niin se on kotijoukkue, niin sielt on toi halli melkein täynnä ja hyvä meininki tuolla katsomossa. Siihen täytyy olla sit valmis, ettei tuu mitään yllätyksiä siltä puolelta.

Mutta tällänen, niin kun sanotaan, joukkuevoitto. Niin kun ollaan alust asti puhuttu, niin tää neljäs peli on se tärkein. Tai no tärkein siinä määrin, et miten noi kisat menee. Et tietysti täähän ei vielä kenellekään riitä tää neljäs peli. Näähän on ollut yllätyksiä täynnä, et Ruotsi tosissaan putos tossa. Mikä kertoo vaan siitä, että nää kaikki kaheksan maata, mitä täs on, tai oikeestaan kymmenen, pari tost B-poolistakin ni, kyl se vaan niin on, että ketä tahansa niist voi voittaa kenet tahansa. Se vaan menee nykyään näin täällä.”