Suomi voitti hallitsevan maailman mestarin

Tšekki – Suomi 4-8

Edellisen päivän kirvelevän avaustappion jälkeen Suomi sai vastaansa Tšekin. Tästä ottelusta raportoi Jenni Andrejev MM-kisojen liveseurannan avulla. Suomen maalilla aloitti eilenkin loistavasti torjunut Juha Taponen ja Tšekillä Roman Handl. Suomi aloitti ottelun ensimmäisen erän vahvasti ja pyöritti peliä miten tahtoi. Tobias Kauppiselle sattui keskikentällä paha kiekon menetys, mutta vastahyökkäykseen päässyt Tšekki-pelaaja laukoi kiekon reilusti ohi maalin. Suomi sai pari kunnollista maalipaikkaa, mutta yritykset epäonnistuivat. Taponen oli omassa päädyssään varmaotteinen, eikä turhia hätäillyt. Ottelun ensimmäisestä maalista vastasi Markus Jokinen, joka vei Suomen johtoon Kari Lohtanderin ja Tobias Kauppisen esityöstä. Heti seuraavassa vaihdossa oli Lasse Lappalaisen päästä hyvään laukaisupaikkaan, mutta se ei mennyt perille saakka. Ensimmäinen erä päättyi vahvasti pelanneen Suomen johtaessa 1-0.

Heti toisen erän alussa Tšekki kavensi ottelun Jan Besserin maalilla, johon syötön sai Tomas Demel. Seuraavassa tilanteessa Taponen oli hyvin mukana, eikä Tšekki päässyt ottelussa johtoon. Tämän jälkeen Lohtander vapautti Kauppisen hyvällä syötöllään, mutta kiekko poltti sen verran lavassa, ettei Kauppinen päässyt kunnon vetopaikkaan. Sitten oli Jokisen vuoro, mutta Tšekki muodosti omalle alueelleen niin hyvän ruuhkan, ettei tästäkään yrityksestä tullut mitään. Seuraavaksi oli Teemu Suhosen huikean yksilösuorituksen vuoro, hän vei Tšekki-puolustuksen täysin kahville, syötti kiekon maalin edessä vapaana olleelle Tommi Huhtalalle ja tämä vei Suomen 2-1 – johtoon. Sen jälkeen Tšekki sai jälleen pelistä otteen, mutta Taponen piti maalinsa tyhjänä. Jari Harjumäki syötti Jokisen vapaaseen tilaan, mutta hyvästä pyörityksestä huolimatta Jokinen ei onnistunut uudestaan maalinteossa. Seuraavaksi oli Suhosen vuoro laukoa, mutta hänen yrityksensä kilahti tolppaan. Sitten Tšekki tasoitti ottelun, kun Demel nosti kiekon läheltä ohi Taposen, joka ei voinut tilanteelle mitään. Kauppinen meni laidasta väkisin ylös alueelle ja pääsi hyvään maalitekopaikkaan, mutta päätyi kuitenkin vaikeaan syöttöön eikä laukaukseen, joten Tšekki pääsi tämän yrityksen väliin. Suomi meni erän loppupuolella uudestaan johtoon Sami Markkasen komealla osumalla. Tästä seurasi huono vaihe Tšekille, ensin jäähylle komennettiin Zdenek Kubica koukkaamisesta ja tämän päätyttyä Martin Vozdecky sai jäähyn niin ikään koukkaamisesta sekä 10 minuutin rangaistus epäurheilijamaisesta käytöksestä, tarkemmin sukeltamisesta. Toinen erä ei enempää maaleja tuottanut.

Kolmas erä ei kauaa kerinnyt vanheta, kun Markkasen komea laukaus painui ohi Handlin. Seuraavassa vaihdossa Taponen otti tärkeän torjunnan ja säilytti Suomen kahden maalin johtolukemat. Suomi sai tämän jälkeen muutaman hyvän paikan, muttei onnistunut maalinteossa. Tšekin jäähyily jatkui ja seuraavaksi rangaistuksen koukkaamisesta sai Ladislav Vlcek. Suomi pyöritti kaunista ylivoimaa tehottomasti. Markkanen toi kiekkoa hyvin ylös, mutta rakentelu ei tuottanut toivottua tulosta. Tšekki-pelaaja polki hyvin ylös ja hänen pysäyttämiseen Kristian Kuusela käytti kampitusta ja otti Suomelle ensimmäisen jäähyn. Alivoimalla Tšekki pommitti raivokkaasti, mutta Taponen torjuu hyvin ja Suomi kesti jäähyn. Kauppinen pääsi Lohtanderin syötöstä Tšekki-alueelle, mutta hänen syöttönsä meni suoraan Tšekki-pelaajan lapaan. Suomi onnistui erän lopulla muutamassa hyvässä laukauksessa, jotka Handl kuitenkin hoiti. Kuusela yritti vielä vanhanaikaista, mutta ei siinä onnistunut.

Viimeisen erän alussa Tšekin Jakub Curik teki kavennusmaalin nostamalla kiekon läheltä maalin edestä maalinkattoon. Tämän maalin yrittivät estää sekä Miettinen että Taponen heittäytymällä, mutta tämä ei auttanut mitään. Seuraavat yritykset Taponen kuitenkin torjui. Seuraavasta maalista vastasi Lappalainen livauttamalla kiekon pyörityksellään nollakulmasta, hämmentyneen Handlin längistä maaliin. Kauppisen syöttö tavoitti hyvin Lohtanderin, joka laukoi tilanteeksi jo 3-6. Heti perään Lappalainen sai jäähyn koukkaamisesta ja samassa ajassa Tšekki otti aikalisä. Aikalisä kannatti, sillä ylivoima lähti heti pyörimään hyvin ja tuotti kavennusmaalin 4-6, jonka tekijäksi merkattiin Ludek Broz. Seuraavaksi oli Huhtalan vuoro yrittää, mutta hänen laukauksensa ei löytänyt tietään maaliin saakka. Taponen oli toisessa päässä mies paikallaan ja torjui Tšekin seuraavat yritykset. Camilo sai kiekon maalin takaa, mutta laukaus meni ohi, hyvästä paikasta huolimatta. Tämän jälkeen Lohtander heilutti maaliverkkoa toistamiseen pistämällä kiekon sisään uskomattoman kärsivällisen harhautuksen jälkeen, Handl meni kyljelleen ja Lohtander sujautti kiekon hänen alitseen maaliin. Tämän jälkeen mainion ottelun pelannut Markkanen komennettiin jäähylle kiinnipitämisestä. Suomi pelasi hyvää alivoimaa ja onnistui purkamaan Tšekin yritykset tehokkaasti. Jäähyn loputtua Markkanen luisteli määrätietoisesti Tšekki-alueelle ja pisti kiekon kauniisti maaliin. Vähän ennen loppua Suhonen sai vielä jäähyn kampituksesta, mutta Tšekki ei saanut valmista aikaan ja ottelu päättyi Suomen 4-8 -voittoon.

Suomen parhaaksi pelaajaksi valittiin ansaitusti Sami Markkanen.

 

Päävalmentaja Nemo Nokkosmäen lausunto ottelusta:

Olet varmaan ottelun lopputulokseen tyytyväinen?

– No silleen ihan tyytyväinen siihen, et alko niitä onnistumisiakin tuleen, siin on muutama vielä semmonen, mitkä pitää saada mukaan tohon touhuun, et siis pääosin tosi hyvä matsi, mutta vielä ihan kaikki ei oo päässy tohon niin ku omalle tasolleen, jos ajatellaan niin kun tätä viikkoo eteenpäin. Ne kun saadaan kuntoon, niin mä uskon, et täst tulee hyvä.

Mikä osa-alueenne toimi tänään kaikkein parhaiten?

– Kyl se niin kun, et pelisuunnitelmassa pysyttiin melkein kokoaika, et mun mielestä se oli ihan hyvä. Meil riitti maltti tekeen se, mitä oli sovittu ja puhuttu tos ennen peliä. Tiedettiin miten Tšekki tulee pelaamaan. Melkein koko matsi pystyttiin pelaan, vaan ihan väkisin tulee semmosii kohtii, mitkä ei ollu ihan hallussa, mutta silleen ihan hyvä. Silleen mikä osa-alue, niin tietysti kaheksan maalia on aika hyvin, että maalinteko on tietysti sillon onnistunu. Kaverin täytyis tehdä yhdeksän voittaakseen, et ihan hyvä. Huomenna on vastassa Iso-Britannia, joka on esittänyt aika hyvii otteita täällä, tosin Ruotsi nyt pisti tänään aika kovaa, mutta se niiden eka peli oli tosi hyvä. Mutt tota, ei siinä mitään ihan luottavaisin mielin mennään. Askel taas on menty niin kun ylöspäin, et ajatuksenakin niin kun se, et rakennetaan hissun kissun ja sitten neljäs pelihän on se tärkein, et sitä kohtihan täs niin kun mennään.

Ketkä pelaajat onnistuivat tänään parhaiten?

– No kyl siin oli Lohtander oli hyvä, tehokas. Markkasen Sipe (Sami), joka palkittiin parhaana ja Taponen oli taas hyvä ja kyl siin niit oli, aika paljon onnistujii oli. Aallon Jouni oli todella hyvä alivoimalla, teki sitä hommaa, mitä oli pyydetty. Noi nyt jos nostais siitä esiin, mut oli siin muitakin. Niin kun mä sanoin, melkein kokoajan pystyttiin pelaan niin kun oltiin puhuttu, miten Tšekkii vastaan pitää pelaa, et näillä.

 

Pelit jatkuvat huomenna ja vastaansa Suomi saa siis silloin Iso-Britannian kello 15:00 pelattavassa ottelussa. Myös tämä ottelu on seurattavissa suorana lähetyksenä MM-kisojen virallisilta sivuilta.