Suomi kärsi tappion Ruotsille

Ruotsi – Suomi 5-3

Suomi aloitti MM-kisa rupeamansa rakasta vihollista Ruotsia vastaan. Suomen maalille luisteli Juha Taponen ja Ruotsille Jonas Sparring. Sami Markkanen aloitti ottelun vahvalla esityksellä ja pyrki rakentamaan Suomelle heti hyvää maalipaikkaa. Ensimmäinen jäähy vihellettiin Suomelle jo reilun kolmen minuutin pelin jälkeen, kun Kari Lohtander sortui koukkaamaan. Alivoimalla Taposelle kertyi muutamia hyviä torjuntoja ja lopulta Ossi Pellinen onnistui viemään kiekon pois alueelta. Joukkueiden tultua jälleen tasalukuisiksi Camilo Miettinen pyöritti kiekon kauniisti maalille ja onnistui vielä syöttämään kiekon Kristian Kuuselalle, jolla oli helppo työ siirtää kiekko tyhjään maaliin. Sitten Tommi Huhtala löi Dick Axelssonia poikittaisella mailalla ja tämä sortui taistelemaan Huhtalaa vastaan ja molemmat komennettiin 1,5 minuutin jäähylle. Tasavajaalla Jesse Saarinen vei Suomen jo kahden maaliin johtoon Miettisen poljettua kauniisti ylös vapaaksi jäänyttä kaistaa ja syötti Saariselle, joka onnistui nostamaan kiekon maalin. Välittömästi tämän jälkeen Sami Markkanen huiskaisi kiekon maalia kohti maskin takaa ja se upposi Sparring vartioimaan maaliin liiankin vaivattomasti. Ruotsi ei aikaillut vaan vaihtoi Sparringin tilalle Sebastian Idoffin. Tämä vaihto kannatti ja Ruotsi sai pelinsä jälleen kokoon ja vain Taposen hyvät torjunnat säilyttivät taululla olevat numerot ennen kuin Jari Harjumäki komennettiin jäähylle vartalotaklauksesta. Erän lopussa Marcus Nilsson kavensi ottelun 1-3 verkkaisen ylivoiman tuloksena.

Heti toisen erän alussa Miettinen sortui estämään ja hänet komennettiin jäähylle. Ruotsille ylivoima ei tuottanut tulosta vaan Taponen torjui hyvin. Kuitenkin jäähyn päätyttyä Carl Berglund tasoitti ottelun 2-3, laukomalla kiekon niukasti ohi Taposen patjan. Vaikutti siltä, että joko Suomi sai liikaa jäähyjä tai nopea kolmen maalin johto aiheutti liiallisen tyytyväisyyden tunteen ja pelin hallinta siirtyi Ruotsille. Lopulta Suomi sekoili vaihdossaan ja kentälle päätyi liikaa pelaajia ja Teemu Suhonen päätyi jäähylle siitä hyvästä. Alivoimalla Miettinen rakensi peliä loistavasti ja Christoffer Persson sortui koukkimaan hänet nurin. Väärin ei olisi ollut viheltää tilanteesta rangaistuslaukausta, mutta tuomarit tyytyivät 1,5 minuutin jäähyyn. Ruotsin maalilla Idoff kuitenkin torjui hyvin Markus Jokisen ylivoimalla syntyneen yrityksen, eikä Suomi sen lähemmäksi ylivoimallaan päässyt. Molemmissa päissä maalivahdit tekivät parhaimpansa eikä enempää maaleja tässä erässä nähty.

Kolmas erä lähti verkalleen käyntiin, mutta jo reilun kahden minuutin pelin jälkeen Kristian Luukkonen onnistui tasoittamaan ottelun. Harjumäki esitti mainion nousun Ruotsin puolustusalueelle, mutta hänen syöttönsä ei tavoittanut ketään. Seuraavaksi Saarinen komennettiin jäähylle poikittaisesta mailasta, mutta Taponen piti Suomea hyvin mukana pelissä. Jokinen loistava syöttö tavoitti maalin edessä Lohtanderin, mutta kiekko ei löytänyt tietään maaliin. Tämän jälkeen peli kulki vauhdilla päästä toiseen, kunnes Lasse Lappalainen päätyi muuten hyvin pelanneensa vaihdon päätteeksi jäähylle kampituksesta. Ruotsi rakensi erän lopulla muutamia paikkoja, mutta ei onnistunut maalin teossa.

Neljännen erän alussa Jokinen rakensi jälleen hyvää kuviota riistämällä kiekon Ruotsilta ja syöttämällä sen Harjumäelle, jonka laukauksen Idoff kuitenkin torjui. Seuraavaksi oli Pellisen vuoro yrittää, hän syötti kiekon vapaaseen tilaan jääneelle Saariselle, mutta tämäkin yritys epäonnistui. Seuraavaksi Jokinen komennettiin jäähylle poikittaisesta mailasta. Ruotsin ensimmäisen tilanteen rakentelun Suomi onnistui purkamaan, kun Taponen antoi kiekon torjunnasta Suomen puolustukseen. Seuraavalle tilanteelle ei hänkään enää mahtanut mitään, kun Daniel Wessner oli jäänyt täysin vapaaksi maalin eteen ja Axelssonin hyvä syöttö löysi hänet siitä ja Ruotsi meni ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon. Seuraavaksi Kuusela pääsi karkaamaan ruotsalaispuolustukselta, mutta hänen yrityksensä epäonnistui katkerasti ja kiekkoon pääsi Berglund, jonka syöttö tavoitti Marcus Nilssonin, jolta kiekko päätyi Johan Liljalle, jonka laukaus painui vastustamattomasti Suomen maaliin. Tämän jälkeen Suomi otti aikalisän. Taponen onnistui vielä kokoamaan itsensä ja teki erän lopulla muutamia tärkeitä torjuntoja, ennen kuin hänet otettiin pois maalilta. Suomi pyöritti peliä viidellä kenttä pelaajalla, mutta ei onnistunut lisäosumissa. Näin ollen ottelu päättyi Ruotsin 5-3 voittoon.

 

Nemo Nokkosmäen lausunto ottelun jälkeen:

Ottelu näytti alkuun hyvältä, mitä ensimmäisen erän jälkeen tapahtui?

– No siin tapahtu se, et noi jäähyt, otettiin vähän turhia jäähyjä siinä ja muutama ehkä mun mielestä kyseenalanenkin ja otettiin kaveri sit mukaan siihen. Liikaa jäähyjä, kun on noin hirveen taitava joukkue vastassa niin ei voi antaa noin paljon paikkoja.

Kuinka tyytyväinen olet tähän avauspelinä?

– No en tietenkään yhtään tyytyväinen, kerran tappio tuli. Siinä tota alku oli ihan hyvä ja se näytti ihan hyvältä, sitten jotenkin se ote karkas, että niin kun mä sanoin niin se lähti niihin jäähyihin kyllä. Ja sit me ei ehkä saatu ihan riittävästi painetta sinne Ruotsille siin kohtaa, kun ne vaihto sitä maalivahtia. Taitava joukkuehan toi Ruotsi on edelleen, et ei siinä mitään.

Mikä osa-alue toimi mielestäsi parhaiten tänään?

– Maalivahti-peli (Tämä vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä.), et se oli hyvää. Me vähän niin ku, me luovuttiin kiekosta nyt liian helposti, et ei oltu tarpeeks huolellisia, vaik sitä yritettiin korostaa tossa ennen matsii, että pidetään sitä kiekkoo. Ja tota sit tietysti maalinteko on aina semmonen, mikä tökki, et siin oli lopussa 4-3, ku se oli vielä, sit Kuusela yksin läpi, siitä maali se olis ollu 4-4, mut ei. Kaveri teki seuraavasta hyökkäyksestä maalin, et näin se menee, pienestä se on kiinni.

Huomiselle jäi varmaan vielä paljon parannettavaa?

– Jäi joo, et kokonaisuutena siin oli muutamia kavereita, jotka ei kyllä mun mielestä noussu omalle tasolleen, tietysti täytyy muistaa se, et kun peli oli noin rikkonainen noiden jäähyjen takia, niin se sekottaa sit pelaajien rytmiä päästä mukaan siihen matsiin, et kyl täs kaikki vähän niin kun vaikuttaa kaikkeen. Mut ei mitään sit siis silleen, toivottavasti me kaikki otetaan täällä täst opiksi. Huomenna on kuitenkin taas iso peli Tšekkejä vastaan, että ei siinä mitään. Harmittaahan se. Mut katotaan toi Tšekki, kuinka ne pelaa tos Englantia vastaan, niin katotaan mitä keksitään huomiseks.

 

Lauantaina pelit siis jatkuvat Tšekkiä vastaan kello 17:00 alkavalla ottelulla, jota voi seurata suorana MM-kisojen virallisilta sivuilta.

 

Perjantain muut pelit päättyivät seuraavasti:

–          Itävalta – Japani 14-2

–          Kanada – Slovenia 4-5 ja.

–          Australia – Kroatia 4-5

–          Bulgaria – Slovakia 0-21

–          Iso-Britannia – Tšekki 4-5 ja.

–          Uusi-Seelanti – Unkari 3-7

–          Saksa – USA 4-5