Rullakiekon MM-kisat alkavat

Ennakko

Suomi kohtaa tänä iltana viideltä Ruotsin. Jenni Andrejev kokosi muutamia olennaisia asioita Suomen joukkueesta ennen kisojen alkua. Luvassa on mm. jokaisen Suomen pelaajan lyhyt esittely, maajoukkueen päävalmentaja Nemo Nokkosmäen lausunto joukkueesta sekä yhden tuoreen maajoukkuepelaajan haastattelu. Lähteenä on käytetty Jääkiekkoliiton sivuja, henkilöiden omia lausuntoja sekä pelillisiä havaintoja. Kaikki tämän sivun kuvat ovat Jenni Andrejev ottamia.

 

Pelaaja pelaajalta

30 Juha Taponen, maalivahti, Pepe Roller

8.7.1982 Tampere, 173 cm / 90 kg / L

Taponen on tänäkin kesänä ollut Pepen kantava voima. Hän on pelannut todella korkealla tasolla ja usein ratkaissut tiukat ottelut hyvillä torjunnoillaan voitoksi. Hänellä on pitkä kokemus rullakiekosta, eikä hän MM-kisoihinkaan lähde ensimmäistä kertaa.

 

35 Pyry Lahti, maalivahti, Pahalampi

2.7.1991 Orivesi, 173 cm / 68 kg / L

Hyvin menneen runkosarjan jälkeen Pyry oli varsin oletettu haastaja Taposelle. Kisat ovat hänelle ensimmäiset, mutta todennäköisesti hän pääsee maalille joissakin peleissä ja jakaa torjuntavastuun Taposen kanssa.

 

6 Jouni Aalto, puolustaja, Koovee Rollers

3.10.1988 Tampere, 184 cm / 88 kg / L

Pelasi edelliskesänä ensimmäiset kisansa ja esiintyi mainiosti silloin. Häneltä on lupa odottaa vahvaa kahden suunnan pelaamista, mitä hän on esittänyt myös runkosarjassa. Tulee todennäköisesti pelaamaan samassa kentässä Markus Jokisen ja Juho Joki-Erkkilän kanssa, jossa pelasi myös viime kaudella.

 

8 Tobias Kauppinen, puolustaja, Koovee Rollers

25.6.1984 Naantali, 182 cm / 82 kg / R

Erittäin nopea ja aktiivisesti pelaava puolustaja, jolla on varastossaan lukuisia hyviä harhautuksia. Kenties hitusen herkkä kaatumaan, mutta tästäkin ominaisuudesta saattaa olla etua MM-kisoissa.

 

10 Jesse Saarinen, puolustaja, ZSKA

22.3.1977 Turku, 182 cm / 90 kg / R

Jesse kuuluu tämän joukkueen kokeneimpiin pelaajiin ja hänet on useina viime vuosina nähty myös MM-kisoissa. Valintaan on varmasti vaikuttanut myös runkosarjassa saavutettu puolustajien pistepörssin voitto. Jesse on niitä pelaajia, jotka pystyvät rauhallisiin ratkaisuihin tiukoissakin tilanteissa.

 

15 Sami Markkanen, puolustaja, Kuopion Devils

20.11.1974 Kuopio, 172 cm / 78 kg / L

Tämä pikkuruinen puolustaja on varmaan koko Suomen paras rullakiekkoilija. Pelkkä hänen mukana olonsa antaa joukkueelle varmasti paljon itseluottamusta, sillä hän on rauhallisesta olemuksestaan huolimatta hyvin johtavassa roolissa pelaava pelaaja. Hän valmistautuu nyt 11. kisoihinsa ja on tähän mennessä tehnyt urallaan 65+93=158 pistettä pelaamissaan 71 ottelussa.

 

44 Jari Harjumäki, puolustaja, Koovee Rollers

25.7.1972 Tampere, 178 cm / 80 kg / L

Jari palaa maajoukkueen riveihin muutaman kauden tauon jälkeen. Vaikka vuodet kuluvat, se ei näy hänessä mitenkään, hän kiitää kentällä edelleen kuin nuori pelaaja ja loistavan peliälynsä ja syöttövarmuutensa takia tulee varmasti tekemään paljon pisteitä myös MM-kisoissa.

 

56 Lasse Lappalainen, puolustaja, Vuorelan Veikot

7.6.1989 Kuopio, 188 cm / 90 kg / L

Lasse pelasi viime kesänä uransa ensimmäiset MM-kisat ja oli heti yksi Suomen parhaista pelaajista. Häneltä on lupa odottaa paljon myös tämän vuoden kisoissa. Lasse keikkuu runkosarjan jälkeen +/- -tilaston kärjen tuntumassa hienolla lukemallaan +23.

 

5 Teemu Suhonen, hyökkääjä, Vuorelan Veikot

1.2.1989 Kuopio, 175 cm / 80 kg / L

Pienikokoinen Teemu pääsee tänä vuonna ensimmäistä kertaa näyttämään taitonsa kansainvälisissä kisoissa. Nopeutensa puolesta hän tulee sopimaan sinne mainiosti. Hän tuo joukkueeseen tärkeää maalintekovoimaa, runkosarjassa hän teki 11 maalia neljässä ottelussa.

 

11 Markus Jokinen, hyökkääjä, Koovee Rollers

13.9.1988 Kuorevesi, 184 cm / 87 kg / L

Markus on toistaiseksi lyhyestä rullakiekkourastaan huolimatta valmistautumassa jo kolmansiin kisoihinsa. Hän on jopa MM-kisoissa onnistunut tekemään yli pisteen per peli, joten hän tulee varmasti tekemään paljon pisteitä myös tänä vuonna. Markus on taistelija ja kampeaa itsensä läpi vaikka harmaasta kivestä.

 

18 Kari Lohtander, hyökkääjä, Koovee Rollers

4.9.1975 Tampere, 171 cm / 81 kg / R

Myös Kari kuuluu joukkueen kokeneeseen osastoon. Hänen osaltaan viime kesän kisoista jäi erityisesti mieleen Slovakia-pelissä tehty jatkoaikamaali, mikä kuvaa hänen kykyään nousta ratkaisijaksi äärimmäisissäkin paikoissa. Tältä suulaalta pienikokoiselta pelaajalta on lupa odottaa hyvää suoritusta myös tänä vuonna.

 

20 Juho Joki-Erkkilä, hyökkääjä, Koovee Rollers

21.3.1985 Kalajoki, 172 cm / 77 kg / L

Juholla on menossa hyvä kausi ja hän on aina tasainen otteissaan. Hän pelaa mainiosti kahteen suuntaan ja hänen ehdottomia valttikorttejaan on nopeus ja sitkeys, hän kaivautuu läpi parhaimmastakin puolustuksesta.

 

21 Tommi Huhtala, hyökkääjä, GrIFK

7.12.1987 Tampere, 182 cm / 90 kg / L

Vaikka Tommi pelaa vasta ensimmäistä kauttaan SM-liigassa, on hänellä jo jonkinlainen kokemus alasarjoista ja taidot ovat tällä kaudella puhuneet puolestaan. Hän on pelannut mainion kauden ja kehittynyt kokoajan. Hän tulee varmasti lunastamaan paikkansa joukkueessa, jo pelkästään pitkän jääkiekkokokemuksensa vuoksi.

 

33 Ossi Pellinen, hyökkääjä, Pahalampi

6.5.1983 Nokia, 193 cm / 93 kg / L

Pitkänhuiskea Ossi lähtee maajoukkueeseen toista kertaa. Hänen selkein vahvuutensa on monipuolisuus, hän pelaa puolustavammassa roolissa loistavasti erityisesti alivoimalla, tekee luotettavasti maaleja ylivoimalla ja pitää pituutensa ja nopeutensa avulla vastustajat irti kiekosta.

 

52 Cami Miettinen, hyökkääjä, GrIFK

1.3.1986 Medellin COL, 177 cm / 81 kg / L

Camin päätyminen mukaan joukkueeseen ei liene yllätys kenellekään GrIFK:n pelejä tällä kaudella nähneelle. Hänen ikäänsä nähden pitkä kokemuksena rullakiekosta näkyy selvästi. Hän valmistautuu nyt neljänsiin MM-kisoihinsa ja aiemmissa hän on tehnyt 23 tehopistettä 19 pelaamassaan ottelussa.

 

77 Kristian Kuusela, hyökkääjä, GrIFK

19.2.1983 Seinäjoki, 174 cm / 80 kg / R

Vaikka Kristian liittyi joukkueeseen viimeisenä, lähtee hän varmasti kisoihin innolla. Hän pelaa ensimmäistä kesäänsä rullakiekkoa, mutta on pärjännyt tähän asti mainiosti. Runkosarjan aikana hän teki 20 tehopistettä pelaamissaan 7 ottelussa.

 

Nemo Nokkosmäen lausunto ennen kisojen alkua

Valmennusryhmä Timo Nurmberg, Nemo Nokkosmäki, Jarmo Sinisalo

Nemo Nokkosmäen valmennustiimin työskentelyä oli hyvin jännittävää seurata päivä kaksi päivää ennen kisoja Tikkurilassa. Harjoituksissa käydyt kuviot olivat hyvin selkeitä ja toimivia, mutta eivät kuitenkaan itsestään selviä. Totta kai maajoukkueen harjoitusten on varmasti tarkoituskin olla syventäviä seurajoukkuetasoon verrattuna, mutta Nokkosmäki vei harjoitukset uudelle tasolle ja hänen työskentelyään seuratessa pystyi näkemään koko rullakiekon syvimmän olemuksen. Hänen otteensa tekemiseen oli yhtä aikaa rento ja samalla kuitenkin määrätietoinen.

Kisoihin lähtevästä joukkueesta hän kertoi seuraavia asioita Jenni Andrejevin haastattelussa tiistaina.

Kuinka tyytyväinen olet joukkueeseen, jonka olette koonneet tämän vuoden kisoihin?

– No erittäin tyytyväinen, nyt saatiin lähes kaikki ne pelaajat, mitä haluttiinkin tohon joukkueeseen mukaan. Tosi tyytyväinen.

Oliko sinulla ennakkoon mielessä tiettyjä pelaajia, joita halusit mukaan kisoihin?

– No joo, on tietysti aina, mutta tämmönen joukkue kun rakennetaan tämmöseen turnaukseen, ni sitä ei rakenneta aina niin ku, pistepörssien mukaan, vaan se rakennetaan silleen niin kun vähän roolitusten mukaan. Siihen täytyy löytyy pelaajia tekeen sitä, tekeen tätä, eli se roolittaminen on se yks iso tärkee homma. Sit toinen tärkee homma on se, ku tää on tosiaan turnauspelaamista, ni täytyy tuntee pelaajat. Viikko on aika pitkä aika, joka päivä paineen alla tietyllä lailla toimitaan kaikki siellä, niin se on hyvin paljon erilaista, kun tämmönen ehkä arkipäivänen SM-liiga täällä, et saatais semmonen nousujohteinen juttu ja nyt mä uskosin, että siinä on ne jätkät, jotka sen pystyy toteuttaan.

Onko sinulla mielessäsi tiettyjä rooleja tietyille pelaajille jo näin etukäteen?

– On! Onhan meillä selkeesti niin ku puolustavat pelaajat, tai niin kun me puhutaan ankkurista, eli se alin pelaaja ja sit on selkeet snipperit eli maalintekijät. Ja nyt näyttäis siltä, et on saatu semmosia jätkiä, että voitas onnistuakin siinä, ainakin tässä kohtaa näyttää hyvältä.

Teillä on ilmeisesti mitalipelit tavoitteena?

– On! On varmasti näin, ainakin meillä, että joukkue saa sitten ite päättää ne huomenna (keskiviikkona) kun aloitetaan leiri täällä, mutta en mä nyt usko, että meillä mitään muuta on. Tää nyt on, sarjajärjestelmä on semmonen, et se on se yks peli, se puolivälierä, sen kun voitat, niin kisat on mennyt hyvin ja sen kun häviit… Ja nythän me on kaks kertaa hävitty se yks peli. Se neljäs peli on se, mitä lähetään voittaan. Sen jälkeen tarkistetaan tilanne sitten.

Eli teillä on Tikkurilassa kisoihin valmistava leiri?

– Joo, me ollaan täällä keskiviikko eli huominen päivä ja pari treeni siinä, käydään vähän taktiikkaa ja ylivoimat läpi ja sit lähetään torstaina aikaisin aamulla, lennetään Saksaan. Ja siellä on yks treeni ja sit alkaakin jo perjantaina Ruotsia vastaan (klo. 17:00).

 

Nokkosmäki vakuutti olevansa itse todella tyytyväinen joukkueeseensa ja sanoi, että jokainen pelaaja on innolla lähdössä kisoihin. Suomen joukkue näyttää siis todella vahvalta ainakin tässä vaiheessa, mutta huomioitava on, että myös muilla mailla on oma sanansa sanottavana. Erityisen hyvän joukkueen on onnistunut kokoamaan kotijoukkue Saksa, jolla on riveissään jääkiekon MM-kisoistakin tunnettuja pelaajia.

Joukkueeseen mahtuu myös muutama ensikertalainen, kuten

 

Kristian Kuusela

Miltä sinusta tuntuu lähteä maajoukkueeseen?

– No tietenkin tota, tosi innostunu. Mielenkiintosta nähdä, minkälainen vauhti on kansainvälisissä peleissä. Nytte on oikeestaan eka kesä ittellä vasta niin ku tosi pelejä tässä, niin kiva nähdä minkälainen vauhti on ja mihin ittellä rahkeet riittää siällä.

Nämä ovat siis ensimmäiset kisasi?

– Joo.

Jännittääkö?

– No vähän, niin silleen hyvällä tavalla.

Mitä odotat itseltäsi, kuinka hyvin uskot pärjääväsi kisoissa?

– No vaikee sanoo, et kyllä mä nyt silleen, et pystyis auttaan joukkuetta, et meijän joukkue voittais. Muutama maali tai muutama hyvä suoritus, et kumminkin semmosta pelii, et tota voidaan saada voittoja.

Entä miten odotat joukkueen menestyvän?

– No tietenkin aina lähetään niin kun voittaan jokaista seuraavaa peliä. Katotaan sit ekan pelin jälkeen, sit katotaan lohkon jälkeen ja sit tulee kumminkin noi pudotuspelit, et niissä pitää olla parhaimmillaan.

Haluaisitko lähettää jotain terveisiä rullakiekko.fi –sivun lukijoille?

– En mä osaa sanoo muuta kun, tehdään sillain, et saataisi sitä lajii tunnetuks, niin se olis ihan mukavaa, et kaikki, joita kiinnostaa niin mukaan vaan.

 

Suomen osalta kisat alkavat tänään (perjantaina) 1.6.2012 alkaen klo 17:00 Ruotsia vastaan. Ottelua voi seurata suoranan netistä MM-kisojen sivuilta.

Tämän jälkeen alkulohkon pelit jatkuvat seuraavasti:

La 2.6.2012 klo 17:00 Tshekki – Suomi

Su 3.6.2012 klo 18:00 Suomi – Iso-Britannia