Iso-Britannia torjui Suomen

Suomi – Iso-Britannia 1-2

Tämän ottelun piti ennakkoon olla Suomelle alkulohkon helpoin, mutta sitä se ei kuitenkaan ollut. Tästäkin raportista vastaa Jenni Andrejev. Maalille Suomelta luisteli jälleen Juha Taponen, joka sai vastaansa James Tannerin. Peli lähti liikkeelle verkkaisesti ja ensimmäinen kunnollinen paikka tuli Kari Lohtanderille. Tobias Kauppinen syötti kiekon Lohtanderille maalin eteen ja tämä pisti kiekon vaivatta maaliin. Jostakin käsittämättömästä syystä tätä maalia ei kuitenkaan hyväksytty, koska Tannerin jalka siirsi maalin pois paikaltaan. Ensimmäinen jäähy vihellettiin briteille, tarkemmin Tom Averylle ryntäyksestä. Britit pelasivat loistavaa alivoimaa, mutta heti, kun he saivat rivinsä täysilukuisiksi, vihellettiin heille seuraava jäähy. Tällä kertaa jäähylle luisteli Alex Pearman korkeasta mailasta. Tämä ylivoima kelpasi Suomelle ja maalinteon aloitti Teemu Suhonen, joka nosti kiekon Tannerin yli maaliin, maalin syöttäjäksi merkittiin Sami Markkanen. Vaikka Taponen selvisi virkaveljeään huomattavasti pienemmällä torjuntamäärällä, olivat hänen torjuntansa hyvin tärkeässä roolissa Suomen pelin onnistumisen kannalta. Seuraavaksi Pearman veti Camilo Miettiseltä jalat alta ja sai jäähyn kampituksesta. Suomi pyöritti ylivoimaansa hyvin kauniisti, mutta tehottomasti. Parhaaseen maalipaikkaan pääsi Suhonen, jonka hyvä laukaus ei kuitenkaan tuottanut toivottua lopputulosta. Selätettyään jäähyn Iso-Britannia sai hyvä pyörityksen päälle, mutta Suomi puolusti aktiivisesti ja loput hoiti Taponen. Erän lopulla Philip Hamer sai jäähyn poikittaisesta maalista.

Suomi pääsi aloittamaan toisen erän ylivoimalla, joka kuitenkin pyöri aivan liian verkkaisesti, eikä siksi tuottanut minkäänlaista lopputulosta. Suomelle vihellettiin ensimmäinen jäähy kolmen minuutin pelin jälkeen, kun Ossi Pellinen sortui kampitukseen. Tämän ylivoiman lopputuloksena Iso-Britannia avasi maalitilinsä Pearmanin maalilla, johon Hamer ja Nathan Finney saivat syöttöpisteet. Tämän jälkeen Suomi hallitsi peliä, mutta ei onnistunut tekemään lisäosumia. Taponen teki muutaman hyvän torjunnan ja piti Suomen tehottomuudesta huolimatta pelissä mukana. Lohtander pelasi erän lopussa aktiivisesti, mutta siitä ei ollut Suomelle tarvittavaa iloa.

Kolmannen erän alkupuolella Britannia meni 1-2 johtoon Simon Hughesin maalilla. Hän oli avopaikassa Suomen puolustuksen jätettyä hänet vartioimattomana maalin eteen. Suhonen jatkoi aktiivisia otteitaan ja polki vauhdikkaasti ylös, mutta hänen laukauksestaan Tanner otti ison torjunnan, mikä kasvatti tuon itsevarman maalivahdin hyvää luottamusta entisestään. Suomi rakensi muitakin hyviä paikkoja, muttei onnistunut Tannerin ohittamisessa. Britannia sortui edelleen jäähyihin, joita tuomarit vihelsivät heille taukoamatta. Ensimmäiseksi jäähylle komennettiin Finney koukkaamisesta. Markkanen rakensi peliä ylivoimalla hyvin, mutta tämäkään jäähy ei tuottanut tulosta. Tasakentällisillä Lasse Lappalainen laukoi kaukaa ja edessä vaikutti olevan sopiva maski, mutta tulessa ollut Tanner näki tämänkin hyvin ja torjui varmasti. Brittien pelaajat eivät kuitenkaan halunneet tehdä ottelusta liian helppoa vaan Hamer kaatoi Tommi Huhtalan maalin edessä ja päätyi jäähylle estämisestä. Lohtander pääsi ylivoimalla avopaikkaan, mutta laukaus epäonnistui. Seuraavaksi Britannian pelaaja oli lähellä päästä läpi alivoimalla, mutta hänen joukkuekaverinsa Karl Niamatali komennettiinkin varsin heppoisin perustein jäähylle estämisestä. Jälleen Suomi onnistui rakentamaan ylivoimalla lukuisia paikkoja, mutta koska heillä oli kädet jäässä, niin ne olivat jäässä. Näin ollen erätauolle siirryttiin numeroissa 1-2.

Jälleen Iso-Britannia onnistui selvittämään alivoimansa. Huhtala laukoi kiekon hyvin maalille ja riensi aktiivisesti sen perään maalin eteen hakemaan irtokiekkoja, mutta tämänkin Tanner onnistui torjumaan. Sitten Suomi pyöritti seuraavan Britti-pelaajan jäähylle ja boxiin päätyi tällä kertaa Richard Walsh kiinnipitämisestä. Kristian Kuuselan päätyyn kolahtanut laukaus pomppasi vielä takaisin maalin eteen, mutta tilanteelle ei löytynyt jatkajaa. Tämäkään alivoima ei ollut Britannialle kestämätön ja lukemat säilyivät taululla. Lappalaisen yritys meni pitkästä aikaa aidosti lähelle kilahdettuaan tolppaan, mutta se ei kuitenkaan riittänyt. Iso-Britannian kolmas maali oli hyvin lähellä, mutta viime hetkellä Taponen sai mailansa väliin ja kiekko pomppasi maalin yli. Tämän jälkeen maalintekoa yritettiin vimmatusti puolin ja toisin, mutta onnistumisia ei nähty. Lopulta Suomen raivokas pommitus tuotti vielä yhden jäähyn Britteille ja seuraavaksi jäähystä kärsi Matt Viney, joka sortui koukkaamiseen. Markkanen näytti esimerkkiä muille ampumalla jokaisesta mahdollisesta paikasta, mutta Tanner oli kerta kaikkiaan liian vahva. Minuutti ennen loppua Suomi otti Taposen pois maalilta ja aikalisän. Ottelun lopun kiekko pysyi Suomella, mutta lisäosumia ei syntynyt.

Suomen parhaaksi pelaajaksi valittiin ansaitusti Juha Taponen, mutta yllättäen Brittien paras ei ollutkaan James Tanner 49 torjunnallaan vaan Nathan Finney yhdellä syöttöpisteellään.

 

Nemo Nokkosmäen lausunto ottelusta:

Nemo Nokkosmäki luottaa Suomen mahdollisuuksiin neljännessä ottelussa. (C) Jenni Andrejev
Nemo Nokkosmäki luottaa Suomen mahdollisuuksiin neljännessä ottelussa. (C) Jenni Andrejev

Aika katkera tappio?

– Joo, ei siin mitään, kaikki tehtiin niin kun oltiin suunniteltu, siin oli ihan oikeesti järkyttävii paikkoja, mut tota näin se vaan menee, et tää on rullakiekkoo taas.

Jos toivoa pitää, mitä joukkuetta toivot vastustajaksi neljänteen otteluun? (Tässä vaiheessa kaikilla muilla A-lohkon otteluilla oli vielä peli pelaamatta.)

– No, sanotaan nyt näin, et kuhan se ei ois Jenkit, mut mut kyllä me ollaan siihenkin valmiina, jos ne tulee. Mutta tota, sehän on se kuoleman peli sitten, että sen kun voittaa, niin nää kisat on menny hyvin. Mutta täs on nyt näit pelejä käynnissä vielä, niin se jää nähtäväks. Meil oli, Taponen oli taas hyvä ja palkittiinkin parhaana tossa, mutta ei siin mitään. Meil oli oikeesti niin järkyttävii, siis paikkoja tehdä maali, et ei mitään järkee, ihan tyhjii maalei ja kaikkii. Ja sit mitä pidemmälle se peli etenee, niin sehän muuttuu semmoseks jäpittämiseks se maalinteko. Mutta tota, tää on nyt vaan märehdittävä nopeesti veks. Me ollaan koko tää suunnitelma niin ku tehty siihen neljänteen peliin, niin tota nyt se on sit seuraava peli tiistaina. Iso tiistai. Kyl noi pelaajat sen tietää tän tilanteen ihan hyvin ja niit harmittaa. Meil on kuitenkin hyvä jengi tossa, joka pystyy pelaan täällä.

Seuraava ottelu, eli neljäs ja kuoleman ottelu pelataan tiistaina 5.6.2012 kello 19:00 ja vastaan asettuu kaikkien toiveiden vastaisesti USA. Tätäkin varmasti jännittävää ottelua voi seurata suorana MM-kisojen virallisilta sivuilta.